Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Meckel-féle divertikulum

A Meckel-divertikulum a vékonybél falának zsákszerű kitüremkedése, mely egyes gyermekekben születéskor jelen van.

A csecsemők mintegy 3%-a születik Meckel-divertikulummal. Sok ember az egész életét leéli anélkül, hogy tudomása lenne róla, de néha e rendellenesség bajt okozhat.


Panaszok, tünetek és kórisme

A legtöbb gyermek, akinek Meckel-divertikuluma van, tünetmentes, és sok felnőtt is csak akkor szerez róla tudomást, miután a sebészek más ok miatt végzett műtét során felfedezik. 2 évnél fiatalabb gyermekek leggyakoribb tünete a fájdalmatlan végbélvérzés, ami vékonybélfekélyből származik, melyet a gurdély által termelt sav okoz. A vérzés miatt a széklet világos piros, tégla- vagy málnalekvár-színű lehet, mert a vérhez nyálka keveredik; de fekete is lehet a lebontott vér miatt. A vérzés csak ritkán olyan súlyos, hogy a gyermeknek sürgősségi ellátásra lenne szüksége.

A divertikulum olykor begyulladhat vagy elfertőződhet, ezt divertikulitisznek nevezik. A Meckel-divertikulum okozta divertikulitisz erős fájdalommal, hasi érzékenységgel és néha hányással jár, és könnyen összetéveszthető féregnyúlvány-gyulladással.

A Meckel-divertikulum kórismézése sokszor nem könnyű. A vér- és röntgenvizsgálatok, a számítógépes rétegvizsgálat (CT) és a bárium beöntés általában nem segítenek. A legcélravezetőbb a Meckel-izotópvizsgálat, melyben a vénásan beadott anyagot a divertikulum felveszi, és ezt egy kamera érzékeli.


Kezelés

Nem kell kezelni, ha nem jár tünetekkel. A vérző vagy tüneteket okozó elváltozásokat sebészetileg kell eltávolítani. Ha egy gyermekben Meckel-divertikulumot találnak más ok miatt végzett műtét során, a jövőbeli szövődmények megelőzése céljából eltávolítják azt.

Kapcsolódó kép »
A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

275. FEJEZET Emésztőszervi megbetegedések